Anton Pieckmuseum

1 april tot en met 30 november 2023

Na de eerste expostie van Loes Riphagen zal Jenny Bakker de tweede voor haar rekening nemen.

HET ATELIER

De  expositie luidt een nieuwe serie in met als hoofdtitel Het Atelier. In dit geval Het Atelier van Jenny Bakker. In deze interactieve expositie kan de bezoeker, jong en oud, kennis maken met de schitterende illustraties voor haar prentenboek Van Bigkikker tot Neushoornvogel, dat bij uitgeverij De Vier Windstreken verscheen. In dit verhaal reist Kai met zijn vader naar de dierentuin en stelt hij zich onderweg voor hoe de dieren die zijn vader noemt (allemaal dieren met dubbele naam) eruitzien. Zijn fantasiedieren zijn adembenemend realistisch verbeeld door Jenny Bakker, die je direct laat geloven dat de dubbeldieren werkelijk zouden kunnen bestaan. 

Daarnaast zal haar vrije werk te zien zijn; dat werk is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

DE SCHOONHEID VAN VERVAL

Na meer dan 60 boeken te hebben geïllustreerd, die verschenen zijn in Rusland, China, Kazachstan, Amerika en Europa richt Jenny zich meer en meer op vrij werk. Dat werk sluit naadloos aan bij de tekeningen uit ‘Bigkikker…’ en zal bestaan uit natuurelementen, dieren en planten, meestal gecombineerd met elkaar tot fantasiefiguren.

Een deel van de serie geeft ze de titel mee: “I.M. Perfect”. Jarenlang heeft zij het verval van natuur gefotografeerd, met in haar achterhoofd daar ooit tekeningen van te maken.

I.M. betekent: In Memoriam (letterlijk: herdenken). “Ik wil de kijkers graag meenemen in de schoonheid van verval. Schoonheid zit niet alleen in lente, jong en felle kleuren; Herfst/ verval in de natuur is ook mooi, ontroerend en teer… en dus ook perfect”, aldus Jenny.

LEREN VAN JENNY ZELF...

Ook kun je leren tekenen van de echte beroemde professional zelf. Door middel van filmpjes en materiaal kunnen kinderen in het museum aan de slag.

Stap voor stap neemt Jenny je mee en geeft veel tips om zelf mooie tekeningen te maken. 

Tijdens de opening leest Marlies voor uit het prentenboek en maakt Jenny daar ter plekke een illustratie bij.  Ook zal Jenny op verzoek  een kleurplaat maken voor ieder kind, van hun eigen verzonnen combinatie-dier.

In weekenden en vakanties  worden er door Jenny ook workshops gegeven. Deze  zijn deels voor kinderen, maar daarnaast geeft zij ook workshops voor volwassenen. De gemaakte tekeningen mogen een plaatsje krijgen aan de speciale wand in Het Atelier. Het Atelier is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en het VSBfonds.